Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 2. 2008

Woodoo vzdělávací akce brněnských Vlků

Woodoo vzdělávací akce brněnských Vlků
21.1.2008 Starý vlk (JH)
V pátek místo na víkendovou výpravu (opět nikdo nemá čas na celý víkend) jdeme v Brně na Měnínskou bránu. Jedna ze čtyř středověkých městských bran zjevně povýšila a stala se přímo baštou zajímavých výstav. Spousta zasvěcených umí déšť přivolat či sluníčko, taky nějaké to uřknutí kostek  už jste si vyzkoušeli v praxi, ale vúdú je jiná technika…. A tak jsme se rozhodli ji trošičku poznat.
Tedy předně Vúdú pochází z Afriky. Kořeny má ve střední a západní Africe a do Ameriky se dostalo s otroky. Jako funkční věc se stalo součástí náboženství a v Americe díky otrokářství se znehodnotilo i křesťanstvím a to co vzniklo se stalo určitou součástí kultury Ameriky. V tomto spojení tam pak přežívá do dnešních dnů. Vúdú tedy dnes není náboženstvím nebo vírou, ale životním stylem.
Samotné v dnešních dnech známé Vúdú se prý zrodilo mezi africkými otroky na třtinových plantážích ostrova Hispaniola (dnešní Haiti a Dominikánská republika) v průběhu 17. století. Název vznikl z dahomeiského označení božstev vodu nebo vodun, zahrnující stovky bohů loa, kteří komunikují s lidmi pomocí transu.
Výstava je perfektně připravena. Na návštěvníky čeká spousta obrazů, sošek, rituálních předmětů a též průvodního slova. Jo a taky koutek kde si lze vlastní obřadní láhev (náhrada sošky) připravit a oltář k jejímu uložení. Ano, některé holčičky hned zkouší jak celá věc funguje….
Nutno říct, že výstava mluví jen o té části vúdú, která se zabývá láskou, blahobytem, vodou a úplně vynechává zdravotní či bojovou část. I tak stojí za zhlédnutí.
Z výstavy jsme zajeli šalinů na mendlák a odtud zašli na Hlinky do nové stylové pizzerie a výpravu ukončili společnou večeří.
Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek
Obrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář